امروز چهارشنبه 21 شهریور 1403
تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار

یکی از شگردهای دولت برای مدیریت قیمت سیمان در بازار کشور ایران، وارد کردن این محصول به بورس کالا است. این موضوع زمانی اتفاق افتاد که در سال 1400 به دلیل قطعی منظم برق در کشور ایران، بسیاری از کارخانه های تولید این ماده اولیه ساختمانی مجبور به قطع عملیات تولید سیمان شدند. همین موضوع کمبود زیادی را برای این محصول در کشور به وجود آورد و قیمت نهایی این محصول را در بازار بالا برد. اگرچه دولت هنوز هم اصرار دارد که تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار زیاد نیست؛ اما با توجه به نوساناتی که در قیمت ها وجود دارد، می توانیم به طور قطع بیان کنیم که قیمت این محصول در بازار آزاد و بورس کاملا با هم متفاوت است.

دلایل تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار

اگر در زمینه ساختمان سازی فعالیت دارید، حتما می دانید که قیمت سیمان در بورس و بازار تفاوت بسیار زیادی با هم پیدا کرده اند. این موضوع از زمان ورود این مصالح ساختمانی در بورس قابل بررسی و تامل بود. دلایل زیادی می توانند باعث بروز این اختلاف قیمت شوند که درک آن ها در اکثر موارد بسیار ساده است. اما زمانی این موضوع تعجب آور می شود که چرا دولت برای رفع این تفاوت قیمت و عواملی که روی آن تاثیر می گذارند، هیچ اقدامی انجام نمی دهد؟

دلایل تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار بیشتر ناشی از اقدامات دلالان است. دلالانی که در بازار آزاد فعالیت می کنند که حتی تعداد آن ها نیز کمتر از 20 نفر است، می توانند قیمت سیمان را به هر قیمتی که دوست دارند افزایش یا کاهش دهند. اگرچه ارائه این مصالح ساختمانی در بورس کالا باعث شده تا دست دلالان برای افزایش قیمت بسته شود، اما باز هم بسیاری از دلالان بدون توجه به این قیمت ها اقدام به فروش این مصالح ساختمانی می کنند. دلیل دیگری که باعث تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار شده است، ورود همه کارخانه های تولید کننده به بورس کالا است. اگرچه بسیاری از افراد متخصص در زمینه قیمت گذاری مصالح ساختمانی معتقد بودند که این موضوع می تواند باعث افزایش قیمت مصالح ساختمانی شود، اما باز هم به نظر می رسد که مدیریتی در این زمینه وجود نداشته!

البته بخش زیادی از تفاوت قیمت سیمان در بورس کالا با بازار آزاد طبیعی است. چرا که قیمت این مصالح ساختمانی در بورس کالا بدون احتساب هزینه حمل و نقل و سود فروش محاسبه شده است. بنابراین، زمانی که همین مصالح ساختمانی برای یک مغازه ارسال می شوند، دارنده مغازه مجبور است که هزینه مربوط به حمل و نقل و سود سیمان را به مبلغ اصلی خرید خود اضافه کند. میزان سود تعیین شده برای فروش سیمان در بازار آزاد حدود 15 درصد و میزان هزینه حمل و نقل نیز 15 درصد تعیین شده است. بنابراین، با احتساب سود 30 درصدی، قیمت سیمان در بازار آزاد تعیین شده است که تفاوت قیمت محسوسی در بازار آزاد و سیمان می باشد.

دلایل تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار

مقایسه قیمت سیمان در بورس و بازار

برای اولین بار در تابستان 1400، قیمت سیمان در بازار به شدت بالا رفت. این موضوع ناشی از قطعی برق در کارخانه ها و مجموعه های تولیدی بود. به طوری که در آن سال قیمت هر کیسه سیمان به بیش از 100 هزار تومان نیز رسید. در آن زمان بود که بسیاری از دولت مردان به دنبال پیدا کردن راهی افتادند تا بتوانند قیمت سیمان را پایین بیاورند. چرا که اگر قیمت به همین منوال افزایش پیدا می کرد، ممکن بود شاهد نگرانی های زیادی در زمینه فروش کالا باشیم.

ورود سیمان به بازار بورس کالا باعث شد تا قیمت این ماده اولیه برای ساخت و ساز به شدت کاهش پیدا کند. به طوری که تقریبا قیمت این محصول در بازار آزاد به بیش از 50 درصد کاهش پیدا کرد و این موضوع دلیلی برای رسیدن به نتیجه ایده آل در زمینه ساختمان سازی بود. با این حال حتی با وجود اینکه هدف دولت پایین آوردن قیمت و یکسان کردن قیمت سیمان در بازار آزاد با بورس بود، باز هم تفاوت قیمت این ماده ساختمانی در بورس و بازار بسیار زیاد بود.

مقایسه قیمت سیمان در بورس و بازار

به طوری که در همان سال قیمت سیمان در بورس به حدود 20 تا 30 هزار تومان رسید؛ اما در بازار آزاد می توانستیم شاهد فروش این محصولات با قیمت 50 هزار تومان و یا حتی بیشتر باشیم. البته در حال حاضر نیز تفاوت قیمت سیمان در بورس و بازار زیاد است. بنابراین، افرادی که نیاز به خرید این محصولات با قیمت عمده و مناسب دارند، می توانند سیمان را از طریق بورس کالا تهیه نمایند که هم کیفیت مناسبی دارند، هم از نظر قیمت بسیار مقرون به صرفه می باشند. با توجه به نوسانات قیمت این مصالح ساختمانی، به طور دقیق امکان مقایسه قیمت سیمان در بورس و بازار وجود ندارد. بهترین راه مراجعه به بورس کالا و بررسی قیمت ها است. اما به جرئت می توانیم بگوییم که به لطف دلالان فروش مصالح ساختمانی، تفاوت قیمت این مصالح ساختمانی در بورس و بازار بسیار زیاد است.